Hooperske Masnice – Kako Ih Spriječiti i Liječiti

Masnice su, pogotovo na početku hoopanja dosta česta stvar.
Bilo da hoopaš sa malim ili velikim hoopom, ne možeš se izvući.
Dobra je vijest da ne traju dugo i, kada se ushemiš u hoopanje, više se nikad ne pojavljuju. 🙂
masnice
Iako sam već pisala o prevenciji ozlijeda u hoopanju, odlučih se za još jedan post posvećen isključivo masnicama. One su sastavni dio života hoopera.
Malo je onih sretnika koji se kroz hooperske početke ili učenje pojedinih naprednijih hoop pokreta provuku bez masnica.
Srećom, što se bolje upoznaješ s hoopom, to je masnica manje. Malo je pokreta koji u kasnijem hooperskom životu izazivaju plavo-ljubičaste fleke po raznim dijelovima tijela.

Zašto se masnice uopće javljaju?

U početku smo obično u totalnom grču.
Puno se toga događa: učimo pokrete koje nikada prije nismo radili. Oko nas se vrti i miče neko strano tijelo, obično vrlo blizu glave.
Iako je vjerojatnost da će te hoop kod većine hoop pokreta bubnuti po glavi, mozak pali alarm i tijelo postaje oprezno i dosta kruto.
Masnice se najčešće u početku javljaju na struku/bokovima i na dlanovima.
Na struku zbog toga što smo programirani da se borimo da hoop ostane na istom. To rezultira udaranjem tijela u hoop. Na dlanovima se masnice javljaju zbog pretjerano krutog položaja dlana, što također rezultira svojevrsnim lupanjem hoopa o dlan/nadlanicu.

Kako spriječiti (daljnje) nastajanje masnica?

Treba se opustiti. Iako to zvuči jednostavno, ipak nije toliko lako.
Ponekad treba proći nekoliko dana dok naš mozak poveže da hoop nije neka prijetnja i da ga agresivnim lupanjem nećemo zadržati na struku, kao i da neće odletjeti ako opustimo dlan.
Kod hoopanja oko dlana također pomaže premještanje hoopa na opuštene prste, pa nazad između palca i kažiprsta.
Druga mjesta na kojima se često javljaju masnice su nadlaktice kod učenja hoopanja na ramenima i masnice na koljenima kod učenja hoopanja na nogama.
U prvom slučaju potrebno je koncentrirati se na to da hoop ne lupamo nadlakticom u nastojanju da ga zadržimo na ramenima.
Hoopanje na ramenima je najkompleksniji početnički pokret. Zahtjeva postepeno učenje u nekoliko faza- Ne samo kako bi se izbjegle masnice, nego zbog toga što ćemo samo postepenim usvajanjem svakog pokreta naučiti vrtiti pravilno.
Što se tiče sprečavanja masnica na koljenima, najbitnije je pustiti hoop da padne na pod svaki puta kada dotakne koljenski zglob. Time ne samo da ćete spriječiti masnice, nego i potencijalnu ozlijedu koljena. Nikada, ali zaista nikada ne vrtite hoop oko zglobova!
 besplatni trening

Kako liječiti masnice?

Kao prvo, možda bi bilo dobro uzeti hoop pauzu jedan do dva dana Možda i duže ukoliko su podljevi zaista jaki. Hoopaj na drugom dijelu tijela ili jednostavno malo odmori od hoopanja.
Ne pre dugo, jer se može ponoviti ista stvar.
Masnice koje nisu jako velike mogu pomoći u tome da olabaviš dio tijela na kojem hoopaš, tako da nije nužno čekati da potpuno prođu.
Must have pripravak za svakog hoopera je onaj od Arnike.
Može biti u obliku gela, losiona ili macerata.
Macerat lako možeš napraviti sama.
Treba ti:
  • 500 ml maslinovog ulja
  • 7 grama suhih cvjetova Arnike
  • Staklenka
Cvijetove Arnike potopi u maslinovo ulje, stavi na osunčano mjesto/prozor, neka stoji 3 do 4 tjedna.
Procijedi i koristi kada ti god zatreba..
Za lakše nalaženje suhih cvjetova, eto i nekoliko alternativnih imena Arnike za lakše googlanje: Brđanka, Moravka, Veprovka, Savojski duhan, Veprovac.
Arnika pomaže kod manjih ozljeda kože, opekotina, modrica, bolova nakon istegnuća i udaraca, bolova u zglobovima i mišićima raznih uzroka. Svakako dobro imati u kućnoj apoteci.

Da rezimiramo:

Potrebno je neko vrijeme i  svjesni napor da se opustiš i skužiš da je interakcija sa hoopom svojevrsna suradnja koja (većinom) ne uključuje grube pokrete i borbu.
Što se više upoznaješ sa hoopom, to ćeš ga mekše i lakše vrtiti na svim dijelovima tijela.
Stvar je u opuštanju i prepuštanju koje će, uz sprečavanje plavo-ljubičastih podsjetnika na hoop, djelovati i na tvoju psihu.
Jer prepuštanje i opuštanje trebali bi biti sastavni dio svačijeg života.
🙂

Boje i šljokice stižu ti ravno u inbox. Kao i lozinka za poseban, tajni Happy Hoopasti svijet pun besplatnih stvari, popusta i pogodnosti. Pridruži nam se!

Eva

Eva

Hoop Dance Teacher at Happy Hoop
Trenerica hoopanja, Happy Hooperica i ljubiteljica ovog kaosa zvanog Život.
Čvrsto vjerujem da možemo sve što hoćemo i da nas baš plastični, šareni kolut može tome podučiti.
Osim što hoopam, imam milijon drugih interesa i zanimacija koje želim podijeliti sa svijetom. Tu mi pomaže urođena brbljavost i skribomanija ;).
Eva

Latest posts by Eva (see all)

Hooperske Masnice – Kako Ih Spriječiti i Liječiti

Komentiraj

komentara

Označeno:             

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sviđa ti se? Zashareaj :)