Pogačice Od Tikvica I Paprike Bez Glutena [RECEPT]

Ovaj je recept toliko jednostavan a toliko fin da ćeš ga raditi staaaalno! Plus, neeema glutena, ako je to nekome bitno…

recept bez glutena

Što je hladnije, to je moja potreba za ”težom” hranom izraženija. Još ako dodam taj neki jesenski blues koji se ponekad pojavi, moje tijelo i duša traže utješne okuse koji podsjećaju na bezbrižno i sretno djetinjstvo.

Da, hrana mi je u životu jednako bitna kao i muzika i ples. Čini me sretnom.

Jesen i zima vraćaju me u doba kada si za ručak imao kelj i faširance, poriluk, pohano i špinat i pire. Ne sve isti dan, ofkors. Okus prženog podsjeća me na žamor za stolom, pričanje u isti glas, smijanje i raspravljanje.

Ne volim pržiti hranu. Više sam voljela kada je to radio netko drugi.

No, kad me ponese, onda si ne mogu pomoći.

instagram

Jesen s okusom ljeta

No, da se vratim u sadašnjost. Iako je jesen već debelo tu, paprika i tikvica još uvijek ima. Kako u mom vrtu, tako i na placu.

Kada tikvice i paprike pretvoriš u jesensku klopu, dobiješ užitak na stotu. Najbolji dio cijele priče je da uz te ljetne namirnice u ovom receptu nema niti ž od žitarica. Iako možeš koristiti i obično brašno, u ovom receptu koristim brašno od slanutka. Slanutak je izuzetno bogat bjelančevinama.

Odlučila sam napraviti tofu od slanutka (ne volim soju), pa mi je ostalo brašna za igranje. Moram priznati da je ispalo fenomenalno.

Recept je nastao iz glave i mjere su odokativne, no sumnjam da možeš fulati.

besplatni trening

Recept

Za cca 3 osobe

  • 1 srednje velika tikvica
  • 1 paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mala chilli papričica/prstohvat suhog chillia (nije nužno)
  • 1 jaje
  • voda (može i malo mlijeka)
  • brašno od slanutka
  • sol
  • kurkuma (nije nužno)
  • curry prah (nije nužno)
  • masnoća za prženje

Postupak

Tikvicu naribaj. Ako joj kora nije jako tvrda, nemoj ju guliti.

Papriku nasjeckaj na male kockice.

Sitno nasjeckaj chilli papričicu.

Sitno nasjeckaj češnjak.

Stavi ove sastojke u zdjelu, posoli, dodaj kurkumu i curry i pomiješaj.

Sada dodaj jaje, pa ponovno pomiješaj.

U smjesu ulij malo vode ili mlijeka, pomiješaj i dodaj brašno od slanutka. Malo po malo.

Smjesa bi trebala biti gusta kao smjesa za palačinke.

Pusti da malo odstoji – desetak minuta. Ako ti se čini previše gusto ili rijetko, dodaj tekućine ili brašna.

Na tavici zagrij masnoću za prženje.

Žlicom stavljaj smjesu na ulje, tako da dobiješ male popečke/pogačice. Prži ih na srednjoj vatri, na dobro zagrijanoj masnoći, dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Stavi na papir da upije suvišnu masnoću.

Papaj i uživaj.

popust

Sa čime se slaže?

Iskreno, imala sam u planu ove pogačice poslužiti kao prilog uz kelj. No, planule su u roku par minuta. Svi su se omuvavali oko štednjaka i ispalo je da su odličan samostalan obrok. 😀

Super ih je poslužiti uz sweet chilli umak i uz umak od jogurta.

Odlično idu i uz razna variva.

 

Super je stvar što su pogačice brzo gotove, lako prenosive i zapravo dosta jeftine za izradu. Termička obrada nije jako duga, pa ćeš papati relativno zdravu papicu. Ako izuzmemo malo više masnoće. Ali hej, nakon tamanjenja ovakvog ručka uvijek možeš doći na trening hoopanja i mirno spavati 😉

Javi kak ti je ispalo 🙂

 

Eva

Eva

Hoop Dance Teacher at Happy Hoop
Trenerica hoopanja, Happy Hooperica i ljubiteljica ovog kaosa zvanog Život.
Čvrsto vjerujem da možemo sve što hoćemo i da nas baš plastični, šareni kolut može tome podučiti.
Osim što hoopam, imam milijon drugih interesa i zanimacija koje želim podijeliti sa svijetom. Tu mi pomaže urođena brbljavost i skribomanija ;).
Eva
Pogačice Od Tikvica I Paprike Bez Glutena [RECEPT]

Komentiraj

komentara

Označeno:                                 

Sviđa ti se? Zashareaj :)