[RECEPT] Sweet Chilli Umak

recept sweet chilli umak

Recept za Sweet Chilli Umak je toliko jednostavan i rezultat je toliko genijalan, da ćeš ga raditi STALNO i ZAUVIJEK. Divan je dodatak svim jelima, a fino ga je čak samo namazati na kruhić i uživati u okusu…

Jedna od najgenijalnijih stvari koja postoji na ovom svijetu svakako su chilli papričice. Tolika raznolikost okusa, predivne boje i simpatičan oblik čine ih neodoljivima. Ponekad mi čisto bude žao ljudi koji ne podnose ili ne vole ljuto. Ne pričam o preljutom, nego o onom divnom okusu koji daje poseban kick svakoj papici. Mmmm…

Problem se javlja kada je sezona chillia. Kada onako ponesen bojama i obiljem kupiš previše ili biljčice u tvom vrtu ludo dobro rode.

Ok, chilli je super osušiti i samljeti, pa koristiti kao začin. No, zašto ne probati nešto malo drugačije?

Sweet Chilli Umak toliko je jednostavno napraviti. Za doslovno desetak minuta imaš gotov proizvod koji možeš koristiti na milijon različitih načina.

Ne samo da odlično paše uz meso i ribu, nego i uz povrće pripremljeno na različite načine.

Odličan je dodatak sendvičima. U nezdravoj varijanti super ide uz čips. I – što je najbolje – za pripremu ti ne treba puno love.

Nije baš najzdravija varijanta, ali hej, ne može baš sve biti ultra zdravo.

Recept Za Sweet Chilli Umak

  1. chilli papričice bilo koje sorte (razne sorte daju različite okuse) komada 2 ili više ako si hrabar
  2. 3 češnja češnjaka
  3. 1/4 šalice octa
  4. 1/2 šalice šećera
  5. 3/4 šalice vode
  6. 2 žlice soli
  7. 1 žlica kukuruznog škroba (Gustina)
  8. 2 žlice vode

Postupak

  1. Chilli papričice i češnjak preliti octom i kratko izmiksati štapnim mikserom
  2. U lončić uliti izmiksanu smjesu, dodati šećer, sol, 1/4 šalice vode
  3. Kuhati cca 3 minute
  4. U posebnoj zdjelici pomiješati kukuruzni škrob sa dvije žlice vode, pazeći da ne ostanu grudice
  5. U lončić sa chilliem dodati škrob i miješati
  6. Kada se smjesa malo ohladi, uliti u staklenke

Iskreno, teglica sweet chilli umaka u mojoj kući plane za tren. Sve što trebaš napraviti za veću količinu je da poduplaš doze. Nekoliko puta.

Sweet Chilli Umak držim u frižideru.

Internet kaže da se ovaj umak može napraviti i od suhog chillia, no kako to nikada nisam pokušala, ostavljam tebi da mi javiš eventualne rezultate.

Nakon što probaš ovu divotu, ostavi komentar da čitam kako ti se sviđa 🙂

Eva

Eva

Hoop Dance Teacher at Happy Hoop
Trenerica hoopanja, Happy Hooperica i ljubiteljica ovog kaosa zvanog Život.
Čvrsto vjerujem da možemo sve što hoćemo i da nas baš plastični, šareni kolut može tome podučiti.
Osim što hoopam, imam milijon drugih interesa i zanimacija koje želim podijeliti sa svijetom. Tu mi pomaže urođena brbljavost i skribomanija ;).
Eva
[RECEPT] Sweet Chilli Umak

Komentiraj

komentara

Označeno:             

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Sviđa ti se? Zashareaj :)