Sretna mama, sretno dijete

Nedavno sam sa frendicom lamentirala o tome što je potrebno da odgojiš sretno dijete. Danas sve vrvi raznim odgojnim teorijama. Mlade se mame često osjećaju potpuno pogubljeno, ne znajući što da, pobogu više rade kako bi imale osjećaj da rade ispravno. Je li zaista sve tako komplicirano?

sretna mama, sretno dijete

Da se razumijemo, ne namjeravam umanjivati težinu roditeljstva. Nekako smatram da se sva znanja o tome kako biti roditelj već nalaze duboko zapisana u našem genetskom kodu. Treba slušati vlastitu intuiciju i raditi najbolje što znaš.

Ofkors, to uopće nije jednostavno. Pogotovo kada si konstantno bombardiran informacijama, što od članova vlastite obitelji, što od raznih većih ili manjih odgojnih stručnjaka.

Kako me odgojni proces oduvijek zanimao a dosta mojih prijateljica otvoreno govori o toj prilično zbunjujućoj ulozi, zanimalo me da li bi se mogla izvući neka univerzalna formula. Ona koja bi bila dobra podloga za bilo koju odabranu odgojnu filozofiju. Odgovore sam potražila kod mama za koje smatram da su se sasvim dobro ulovile u koštac sa odgajanjem samopouzdane, nerazmažene, sigurne djece.

Sretna mama = sretno dijete

Da, cijela se tema može svesti upravo na ovu formulu. Da bi dijete odraslo u zadovoljnu, samopouzdanu i sretnu osobu, treba joj takav roditelj. Naravno, lako je reći, teže je ekšli biti sretan i zadovoljan… Ili?

Što to zapravo znači – biti sretna mama? Kako biti zadovoljna kada ti se život totalno promijeni? Kada ti fokus padne na malo biće koje voliš više od ičega na svijetu?

Sve tvoje uloge

Ono što sam primjetila da se najčešće desi kada žena postane majka, je da samu sebe svede na samo jednu ulogu. Mama. Izbriše se sve drugo.

Iako ovakva promjena ima velikog smisla u prvih godinu dana majčinstva (čak i nešto kraće), mislim da se svaka žena treba vratiti svojim ostalim ulogama u neko dogledno vrijeme. Ne samo zbog vlastitog mentalnog zdravlja, već zbog činjenice da dijete uči o ulogama upravo od svojih roditelja. Ako želiš da ti klinac jednog dana bude zadovoljna osoba sa različitim interesima, pokaži mu da je to ok.

Kako?

Svi mi u životu imamo različite uloge. Najbitnija je ona kako biti Ja. Jedinstveno biće, onakva kakva postoji u samo jednom primjerku. Ja, sa svim svojim manama i vrlinama, talentima, slabostima, snagom. Zatim je tu Kćer, Prijateljica, Žena, Unuka, Nećakinja…. Kužiš, ne? Ako oduzmeš pravo postojanja svim tim ulogama i postaneš samo Mama, kako ćeš svom djetetu pokazati da bude išta drugo osim toga? Ovdje ne mislim na samo bivanje Majke, već na žrtvu. Žrtvuješ sve svoje ostale identitete koji te čine sretnom, koji te čine osobom. Ta žrtva je zapravo besmislena. Biti Majka je toliko jaka uloga da se ne trebaš bojati da će ju druge uloge ugušiti.

Stavi sebe na prvo mjesto

Ozbiljno. Ne zezam se. Ako se ne pobrineš za svoje zadovoljstvo i komadić mira, sve pati. Ne mislim da bi trebala postati sebična aždaja. Samo se pobrini da zadovoljiš makar neke osnovne osobne potrebe. Tako ćeš imati više energije za ono što je bitno – svoje dijete.

Evo nekoliko prijedloga:

1.Vrijeme za tebe

Bilo da uvališ klinca tati na pola sata i ubaciš se u toplu kadu sa dobrom knjigom ili da pobjegneš sama na kavu, pisati dnevnik, otići frizeru, na depilaciju ili masažu, baš ti tih pola sata – sat može učiniti čuda. Osim što ćeš se osjećati osvježeno, pokazat ćeš svom djetetu koliko je bitno provoditi nešto vremena sa samim sobom.

sretno dijete

2. Vježbaj

Osim što ćeš se osloboditi napetosti, biti zdravija i izdržljivija, redovitim vježbanjem daješ svom klincu pozitivan primjer. Još bolje – povedi klinca sa sobom. Neke aktivnosti, kao npr. Happy Hoop treninzi rado primaju mame s djecom. Bilo da klinci s tobom vježbaju ili se igraju dok se ti znojiš, daješ im do znanja koliko je super biti fizički aktivan i brinuti o svom tijelu.

besplatni trening

3. Dogovori dejt s mužem

Kada dođe klinac, brak može malo (ili malo više) patiti. Bilo da odete solo na kavu, večericu ili u kino, takve su akcije itekako potrebne da veza ne ode u smjeru u koji nitko ne želi da ode. Nabaci na sebe nešto u čemu se osjećaš hothothot i uživaj u atmosferi s onim koga voliš. Vaše je dijete važno, no vaša je veza ono što je vaše dijete stvorilo. Njegujte ju.

4. Cuga s ekipom

Dada, iako si mama, sigurno imaš potrebu za razgovorima koji ne uključuju samo pelene, timeline spavanja i događaje iz parka. Probudi svoju ulogu Frendice.

5. Hobi

Ako si ga imala, vrati mu se. Ako ga nemaš, pronađi nešto što ti se sviđa. Puno je toga što s tobom mogu raditi i klinci. Nakit od Fima, slikanje, decoupage, vrtlarenje… Osim što je svaki hobi izrazito antistresan, potiče kreativnost. Plus, provest ćeš kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom.

Razmisli i o drugim stvarima koje su te činile sretnom prije nego što si postala mama. Kako ih možeš modificirati i ubaciti u sadašnji život?

Nemoj zaboraviti – sve to ne samo da će tebe učiniti sretnom i zadovoljnom, nego je odlična životna lekcija tvom djetetu.

Zato, otresi taj osjećaj krivnje i kreni raditi nešto što te usrećuje.

Boje i šljokice stižu ti ravno u inbox. Kao i lozinka za poseban, tajni Happy Hoopasti svijet pun besplatnih stvari, popusta i pogodnosti. Pridruži nam se!

Eva

Eva

Hoop Dance Teacher at Happy Hoop
Trenerica hoopanja, Happy Hooperica i ljubiteljica ovog kaosa zvanog Život.
Čvrsto vjerujem da možemo sve što hoćemo i da nas baš plastični, šareni kolut može tome podučiti.
Osim što hoopam, imam milijon drugih interesa i zanimacija koje želim podijeliti sa svijetom. Tu mi pomaže urođena brbljavost i skribomanija ;).
Eva

Latest posts by Eva (see all)

Sretna mama, sretno dijete

Komentiraj

komentara

Označeno:                         

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sviđa ti se? Zashareaj :)