Što Je PEAT i Kako Mi Može Pomoći

Ponekad imamo dugotrajne i tvrdokorne probleme koji nas prate u životu. PEAT je metoda koja obuhvaća nekoliko tehnika Ž.M. Slavinskog koja može poslužiti svakome tko želi poboljšati kvalitetu svakodnevnog života, ali i djelovati na svoj duhovni razvoj.

peat

Bez obzira na opću kvalitetu života, svako ljudsko biće ima iskustvo poteškoće, problema ili konflikta. Ne sviđaju nam se okolnosti, muči nas odnos u kojem nismo sretni, nemamo hrabrosti izboriti se za sebe ili promijeniti posao ili partnera, iritiraju nas osobe iz naše okoline i ne vidimo kako bi se to moglo promijeniti, osjećamo snažnu tugu i nemoć da promijenimo svoju situaciju, imamo fizičke simptome i bolesti koje nas ometaju u svakodnevnim aktivnostima itd.

No, jeste li se ikada zapitali – što je zapravo problem? Kako ga uopće definirati?

Zamislite osobu koja želi dinamičniji posao, ali zna da bi to značilo imati i česte prezentacije pred klijentima ili kolegama. Sama pomisao o tome stvara toliko straha da ne želi o tome ni misliti, a kamoli pokrenuti promjenu. I zato ostaje na radnom mjestu gdje nije ispunjena ni zadovoljna, gdje ne napreduje i ne kreće se nigdje, ali barem se osjeća sigurnije. Je li problem što osoba ima posao ispod svojih sposobnosti i želja? Ili je problem što radi straha nema slobodu pokrenuti promjene? Što misli o sebi kao nedovoljno sposobnoj i hrabroj? Što ima grč u želucu i znojne dlanove svaki put kad pomisli da stoji pred ljudima u firmi o kojoj potajno sanja? Što se u glavi odmah javlja slika u kojoj je drugi promatraju s posprdnim osmijehom na licu i samo čekaju da pogriješi?

Razmislite! Kad ne bi osjećala strah, mislila o sebi kao nedovoljno sposobnoj i imala tjelesne reakcije i slike koje ima – niti problem ne bi postojao.

popust

A sada preslikajte ovu ideju na svaki problem s kojim ste se susreli ili s kojim se susrećete! Svaki problem koji imamo rezultat je kombinacije 4 elementa – misli, osjećaja, tjelesnih senzacija i slika koje imamo vezano za neku situaciju. Oni čine negativan naboj koji nas često drži zaglavljenima na mjestu na kojem ne želimo biti, daje nam osjećaj težine i lišava nas mogućnosti da mislimo na svjež način i pokušamo druga rješenja.

PEAT je djelotvorna tehnika u otklanjanju upravo tog negativnog naboja koji nas spriječava da na stare situacije počnemo djelovati na nove i konstruktivne načine.

ŠTO JE PEAT?

PEAT je sustav metoda psihološkog i duhovnog razvoja koji integrira elemente meridijanskih terapija s provjerenim psihoterapijskim principima te univerzalnim načelima brojnih duhovnih učenja.

Duboki PEAT razvio je psiholog Ž. M. Slavinski (kao jednu od brojnih tehnika iz svoje Duhovne tehnologije). Nastao je 1999. godine i od tada se ravija kao živi sustav koji djeluje sve efikasnije i brže i koji je moguće primijeniti na izuzetno velik broj različitih problema i poteškoća.

ZA ŠTO VAM MOŽE KORISTITI PEAT?

PEAT je praktična metoda koja ima za cilj razrješenje psiholoških problema, promjenu percepcije sebe i svijeta, promjenu ponašanja i generalno povećanje kvalitete života. Rezultat PEAT procesiranja je snažan osjećaj olakšanja, unutarnje slobode, mira i cjelovitosti koji stječemo kada se oslobodimo svojih prisilnih odgovora kojima smo često nesvjesno odgovarali na poznate i ponavljane životne situacije.

Ovisno o specifičnim potrebama, PEAT se može koristiti samostalno, ali i kao pomoć i nadopuna redovitoj psihoterapiji budući da pomaže u rješavanju dubokih blokada i zastoja koji se u tom procesu mogu javiti te ubrzava skok prema promjeni.

No, PEAT je također odlična preventivna tehnika. Služi rastu i razvoju naše osobnosti. Što ga češće koristimo osjećamo se sve slobodnije. Upravo zbog toga, PEAT ima nevjerojatne mogućnosti i potencijale podržati nas i u našem duhovnom razvoju.

TIPIČNE POTEŠKOĆE ZA KOJE PEAT MOŽE BITI KORISTAN:

PEAT se može primenjivati na sve što ima emocionalni naboj koji doživljavate kao problem. Evo samo neke od brojnih mogućnosti: strahovi, fobije, otpori, anksioznost, kompulzivnosti bilo kojeg tipa, nepoželjna ponašanja, napadi panike, ljubomora, strah od javnog nastupa, stres, nesanica, depresija, prejedanje, agresivno ponašanje, traume, napetost u prisutnosti autoriteta, nedostatak motivacije da radite na svojim ciljevima, osjećaj manje vrijednosti, potreba za privlačenjem pažnje, neuspjeh, problemi u odnosima i slično.

KAKO FUNKCIONIRA PEAT?

Gledano s praktične strane, što je manje naboja to je bolja kvaliteta života. Sposobniji smo raditi na svojim ciljevima, a naša percepija sebe, drugih i života se mijenja.

Konflikt, problem, poteškoća, prepreka – sve su to različiti izrazi koji ukazuju na istu stvar -emocionalni ili energetski naboj koji osjećamo i koji postoji kao rezultat djelovanja dvije suprotstavljene sile. Može se odnositi na dva suprotstavljena osjećaja, koncepta, vjerovanja koji često djeluju izvan razine naše svijesti. Primjeri – želim uspjeti, ali nikako da uspijem, želim biti u vezi, ali želim biti slobodan, želim učiniti nešto za sebe, ali uporno odlažem, želim govoriti pred drugima, ali i ne želim…

Život u materijalnoj stvarnosti odraz je međuigre između suprotnih polariteta. Budući da je realnost u kojoj živimo izgrađena na dualnostima, mi se u njoj rađamo s parom suprotstavljenih sila – polariteta koji pripadaju samo nama i živimo pod njihovim utjecajem, njihovim pravilima. Polariteti su ključni u našem životnom iskustvu.

Bez suprotnosti ne bi bilo ničega što možemo iskusiti – ne bi bilo stanja u koja se pomičemo kad ne bi bilo stanja iz kojih se pomičemo.

Primjeri: Ja i Drugi, Moć i Nemoć, Obilje i Nedostatak, Strah i Sloboda, Mir i Nemir, Duhovno i Materijalno, Sreća i Tuga, Ljubav i Agresivnost…

Svaka osoba ima jedan osobni specifični par polariteta. Taj par nazvamo Osobni Kod. Ponavljano, prisilno i nesvjesno u duljim ili kraćim vremenskim periodima krećemo se od jednog polariteta do drugog.

Sve dok te naše osobne polaritete ne osvijestimo i ne integriramo, nepoželjno stanje napetosti i tenzije ne nestaje.

Naša svijest i naše fizičko tijelo povezani su stalnom energetskom razmjenom. Svaka promjena u našem energetskom polju, stvara promjenu u svijesti, a time i u percepciji našeg iskustva u svakodnevnom životu. Kroz Duboki PEAT osoba integrira duboke polaritete. Time se oslobađa energetski naboj koji je sačnjavao polazni problem i on nestaje. Svjesnost se širi, a izbori se povećavaju. Iz takvog stanja možemo činiti drugačije stvari. Kako se povećava naša sposobnost da slobodnije biramo svoja iskustva, mnoge dosadašnje patnje postaju stvar izbora.

A KAKO TO IZLEDA?

Ugodan i relativno jednostavan proces, može biti vođen od strane procesora, ali čak i samostalno. Nije nužna fizička prisutnost, tako da se tretman može raditi i putem Skype-a ili kasnije čak putem telefona. Prosječna seansa Dubokog PEAT-a traje između 30 i 60 min. Prva seansa obično traje nešto dulje od narednih budući da se u njoj dolazi do integracije i stabilizacije Osobnih kodova. Već uz malo iskustva, klijenti procesiraju sve brže i lakše pa često cijeli proces traje 15-20 minuta.

Kreće se od konkretnog problema koji želite riješiti.

Na primjer:

  • Osjećam strah od javnog nastupa
  • Osjećam iritaciju zbog boli u leđima
  • Osjećam napetost u prisutnosti nepoznatih ljudi
  • Osjećam otpor prema radu na svojim ciljevima
  • Osjećam strah od visine

Proces uključuje laganu stimulaciju dodirom određenih akupunkturnih točaka i praćenje unutarnjih sadržaja koji se javljaju kao rezultat. To mogu biti mentalne slike, fizičke senzacije, emocije ili misli. Ti odgovori čine karike “ľanca sadržaja” kojeg nastavljamo pratiti sve dok nas ne dovedu do osnovnog uzroka problema. Istrenirani procesor nježno vodi i usmjerava klijenta u izazov podržavajući prirodno razotkrivanje njegovih suprotstavljenih polariteta. U jednom trenutku pojavljuje se polarizacija. To je ključni dio procesa budući da je integracija ili neutralizacija suprotstavljenih polariteta trenutak transformacije. U konačnici, nakon integracije polariteta, pojavljuje se energetska harmonija između dotad suprotstavljenih sila i klijent ima iskustvo integracije kao i dubljeg razumijevanja sebe.

besplatni trening

Kroz PEAT procesiranje mi učimo voditi svoj život iz mjesta unutarnjeg mira. To je drugačiji način BIVANJA koji omogućava potpuno drugačiji pristup situacijama i odnosima koji su nas u prošlosti mučili. Koristeći svoja životna iskustva, kroz ovaj proces mi čistimo svoj stari način bivanja u svijetu kako bi konačno mogli biti ono što u svojoj biti jesmo – slobodna i cjelovita bića.

Ukoliko ste zainteresirani za tretman ili imate dodatnih pitanja, slobodno mi se obratite na: ines.cokarić@gmail.com ili na mob 098 1898243
Ili – više informacija i mogućnost tretmana na: memento-centar.com

Ines

Ines

prof. psihologije, psihoterapeutkinja, certificirani PEAT procesor at psihoterapija-psihodrama
Psihodramski psihoterapeut i certificirani PEAT procesor s dugogodišnjim glumačkim i plesnim iskustvom.
Vjeruje da je svaki problem rješiv, ako osoba izabere riješiti ga.
S puno podrške, znanja i kreativnosti radi s pojedincima i grupama, vodeći ih do onoga što su oduvijek htjeli, a nisu se usudili ili znali kako.
Ines

Latest posts by Ines (see all)

Što Je PEAT i Kako Mi Može Pomoći

Komentiraj

komentara

Označeno:                         

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sviđa ti se? Zashareaj :)