Koja Je Tajna Dosljednog Vježbanja?

Koja je tajna dosljednog vježbanja? Kako se najlakše zadržati u stanju motiviranosti ili se u to stanje ubaciti?

tajna dosljednog vježbanja

Svatko od nas dođe u onu ludu fazu kada smo ful motivirani za vježbanje. Krenemo puni elana i velikih planova, nabavimo svu živu opremu, uplatimo članarinu, napravimo plan i… pa, držimo ga se neko vrijeme. Čim ti se jednom ne da otići odraditi trening, počinje lagano odustajanje. Kreneš tražiti isprike: em ti se neeeda, pa danas je bio grozan dan na poslu, boli te glava, imaš mengu, pada kiša, blablabla.

Ukratko, dosljednost nije jača strana nas običnih smrtnika. Kauč, dekica i zujanje znaju biti primamljiviji od onog što će nas dugoročno učiniti sretnijima.

Tajna Dosljednog Vježbanja

Stvar je zapravo vrlo jednostavna…

Studija odjela za kineziologiju sveučilišta Indiana ispitivala je parove koji su se upisivali na razne programe vježbanja zajedno i odvojeno. Rezultati studije su slijedeći: 43% osoba koje su vježbale odvojeno, odustalo je od vježbanja u toku godine dana. Parovi koji su se zajedno upisali na vježbanje odustali su samo u 6.3% tokom godine dana.

popust

Nije nužno da ti vježbajući prijatelj bude i životni partner. Može ti biti frend, kolega s posla/faxa, sestra…
Stvar je u tome da su ljudi društvena bića i da mnogo lakše ostajemo dosljedni uz dobro društvo, pozitivni feedback i nekoga tko će nas s vremena na vrijeme malo pogurati.

Dakle, tko još nije skužio – tajna dosljednog vježbanja je u tome da nađeš savršenog partnera za isto.

No, je li baš svejedno sa kime ćeš početi vježbati?

Idealni partner za vježbanje

Iako je motivirajuće biti malo kompetitivan, nije baš najbajnije kada ti je frend za vježbanje opsjednut stalnim natjecanjem koje prelazi granicu prijateljstva. Mislim, nije da se profesionalno baviš sportom. Rekreiraš se. Određena doza želje da budeš bolji je ok, poticajna je, no too much je too much.

S druge strane, ako znaš da nemaš čarobne moći da nekog natjeraš da digne guzu s kauča (svi imamo barem jednog takvog frenda kojeg beskrajno volimo, ali…), može se dogoditi da se cijela vježbajuća stvar pretvori u frustraciju.

Najbolje je dogovoriti se sa onom osobom koja također treba lagano gurkanje u momentima u kojima joj se jednostavno ne da, netko tko će te ohrabriti kada misliš da ne možeš. Ne treba nužno biti na istom nivou kao ti, no bitno je da ti ne nabija na nos ako je bolji ili da te ne vuče sa sobom na dark side odustajanja ako je nešto gori od tvog trenutnog fizičkog stanja. Znaš na što mislim… #onokad je piva/kava/klopa bolji izbor od onog što ste se dogovorili.

To ne treba biti tvoja najbolja frendica. Može biti i netko s posla ili mame koje skupa s tobom čekaju da vašim klincima završi aktivnost. Spoji ugodno s korisnim. Vježbajući prijatelj koji je pouzdan povećat će ti šanse da budeš dosljedna.

Također, može vas biti i više. The more, the merrier.

besplatni trening

Köhler Efekt

Zašto je, zapravo, bolje vježbati uz frenda/ove? Postoji nešto što se zove Köhler Efekt – kako nitko ne želi biti najslabija karika, oni koji su slabiji u određenim aktivnostima uložit će više truda da bi bili što bolji, nego kada bi vježbali sami. Zato je grupno vježbanje učinkovitije od solo plivanja u vježbajućim vodama.
Dobro je znati da je Köhler Efekt jače izražen kod žena.

Sad kad znaš koja je tajna dosljednog vježbanja, primi frendicu, dečka, mamu za ruku i pravac trening.

Da vam bude zabavnije, možete svoju vježbajuću avanturu pretvoriti u igru: napraviti facebook, viber, whatsapp grupu, potpisati zajednički ugovor o dosljednosti, voditi mini evidenciju treninga, mjeriti rezultate, štopati vrijeme,…

Mogućnosti su beskrajne.

Nego, koga bi najrađe htjela za svog vježbajućeg frenda?

Napiši mi u komentaru 🙂

 

 

 

 

Eva

Eva

Hoop Dance Teacher at Happy Hoop
Trenerica hoopanja, Happy Hooperica i ljubiteljica ovog kaosa zvanog Život.
Čvrsto vjerujem da možemo sve što hoćemo i da nas baš plastični, šareni kolut može tome podučiti.
Osim što hoopam, imam milijon drugih interesa i zanimacija koje želim podijeliti sa svijetom. Tu mi pomaže urođena brbljavost i skribomanija ;).
Eva

Latest posts by Eva (see all)

Koja Je Tajna Dosljednog Vježbanja?

Komentiraj

komentara

Označeno:             

Sviđa ti se? Zashareaj :)