Uhvati Ritam

Kada pričamo o bilo kojoj vrsti plesa, pa tako i onom sa hoopom, muzika, ritam se nekako podrazumijeva.

Svatko ima svoje glazbene favorite i vjerujem da je situacija slična gdje god da se okreneš: upališ svoju omiljenu mjuzu, uzmeš hoop i jednostavno kreneš

No što ako kreneš u istraživanje?

uhvati ritam

Zamisli da, umjesto da mjuzu podrediš hoopanju, hoopanje podrediš mjuzi… Da kreneš u malo eksperimentiranje glazbom ili zvukovima i prepustiš se svemu što će se dogoditi…

Evo nekoliko prijedloga za odmaknuti se od uobičajene (hoop) rutine. Možeš se igrati i bez hoopa, plešući po dnevnoj sobi, na primjer. 🙂

1. Plesanje na dah

Disanje je vrlo ritmična aktivnost.

Probaj obratiti pažnju na svoj dah. Stani, sjedni, lezi i diši. Koncentriraj se na zvuk koji tvoj dah proizvodi. Ako treba, stavi slušalice na uši, možda ti pomogne da se bolje čuješ. Igraj se različitim dubinama i brzinama disanja (samo pazi da ne hiperventiliraš :D).

Uzmi hoop i hoopaj na različite ritmove vlastitog daha

2. Uspori

Iako obično super ide uz bržu mjuzu, hoopanje na sporu glazbu ima gomilu prednosti: kontrola pokreta, proučavanje prostora van hoopa dijelovima tijela koji nisu angažirani njegovom manipulacijom, potpuno drugačije iskorištavanje i doživljavanje prostora samo su neke od njih.

Nađi najsporiju moguću mjuzu koju voliš i osim na hoop, pokušaj misliti i na to što ti rade ruke, noge, stani na prste, spusti se na pod… Istraži sve mogućnosti…

3. Promijeni žanr

Jesi ikada probala hoopati na klasičnu glazbu?

Možda je super vrijeme da probaš. Osim što će ti umiriti um, otvorit će ti sasvim novu perspektivu.

4. Igranje dinamikom

Bez obzira na to što svira, probaj se igrati dinamikom. Ako hoop vrtiš brzo, neka se ostatak tvoga tijela kreće ful polako i obrnuto.

Ili biraj pjesme sa naglašenom promjenom dinamike.

besplatan trening

5. Usredotoči se

Odaberi neki instrument (ili glas) koji je prisutan u pjesmi koju slušaš i prati ga pokretom.

Možeš odabrati dva instrumenta. Neka ti jedan bude vodilja za pokret kroz prostor, drugi za pokret ruku, glave, hoopa…

Igraj se ritmom i melodijom.

6. Hoopanje na okolne zvukove

Pjev ptica, automobili, koraci ljudi koji prolaze po cesti, lajanje pasa. Okolni zvukovi su sveprisutni i zgodno je probati oponašati ih hoopajući.

Ovaj je način, baš kao i hoopanje na dah, dosta meditativan. Koncentracija na pojedini zvuk, njegovo izdvajanje od drugih zvukova čini nas prisutnima.

Odaberi jedan i vidi što sve možeš.

 

Evo i liste glazbeno-zvučnih ideja za experimentiranje sa kojima se volim igrati:

 

Ovakve su vježbice idealne ako kod kuće nemaš puno prostora za hoopanje. Možeš se igrati različitim načinima kretanja i manipuliranja hoopom.

Možda ćeš se u početku osjećati malo blesavo, no potrebno je probiti nelagodu i prepustiti se ekserimentiranju. Sigurno će utjecati na slobodu kretanja u ”normalnim” hoop okolnostima, proširiti tvoje vidike i razbiti granice uobičajenog i na taj ti način pomoći da se oslobodiš i u svoj hoop pokret i ples uneseš osobnost.

Boje i šljokice stižu ti ravno u inbox. Kao i lozinka za poseban, tajni Happy Hoopasti svijet pun besplatnih stvari, popusta i pogodnosti. Pridruži nam se!

Eva

Eva

Hoop Dance Teacher at Happy Hoop
Trenerica hoopanja, Happy Hooperica i ljubiteljica ovog kaosa zvanog Život.
Čvrsto vjerujem da možemo sve što hoćemo i da nas baš plastični, šareni kolut može tome podučiti.
Osim što hoopam, imam milijon drugih interesa i zanimacija koje želim podijeliti sa svijetom. Tu mi pomaže urođena brbljavost i skribomanija ;).
Eva

Latest posts by Eva (see all)

Uhvati Ritam

Komentiraj

komentara

Označeno:                                 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sviđa ti se? Zashareaj :)