Zašto Je Kaos Zapravo Dobar Za Tvoj Život

Nisam jedina koja smatra da je ova godina totalno kaotična, zapetljana, vrlo izazovna i luda. Numerolozi bi rekli da je broj 9 (broj ove godine) u pitanju – kraj jednog ciklusa u kojem se mnoge zapetljane situacije otpetljavaju, što može biti komplicirano i bolno. Zašto je kaos zapravo dobar za tvoj život? Je li moguće da iz kaosa izvučemo nešto smisleno?
 zasto je kaos dobar za tvoj zivot
Svi mi koji smo odrasli u doba kazeta, pa uz to još imali braću ili ponekad bijesne najbolje prijatelje, znamo koju količinu užasa sa sobom nosi pogled na izvađenu i zgužvanu traku.
Tvrdoglavost je rezultirala raznim načinima popravka svoje omiljene muzičke sviralice. Od namotavanja olovkom, peglanja prstima onih kritičnih dijelova, lijepljenja selotejpom. Našao si se usred popriličnog kaosa, no imao si dovoljno volje i strpljenja da popraviš što se popraviti dalo.
Život ponekad nalikuje toj sceni. Htio ti to ili ne, nađeš se u sobi punoj izvađene trake. ne znaš od kuda bi krenuo.
E, baš je taj moment ključan. Baš ti tada moždane vijuge krenu raditi sto na sat. Baš u tom momentu kreće učenje.
Ponekad naletiš na samo jednu izvučenu traku, dok ponekad (kao ove godine) naletiš na sobu ispunjenu razbacanim, rasturenim kazetama.
Kao u stvarnoj situaciji, tako i u životu imaš dvije osnovne mogućnosti – baciti sve u smeće ili zasukati rukave.

Početak

Ako ćemo iskreno, život se rijetko može baciti u smeće. Kada se nađeš u potpunom kaosu, nemaš druge nego odlučiti od kuda ćeš početi. To je, zapravo najteži dio cijele priče.
Kada jednom doneseš odluku o početku raspetljavanja situacije, moraš biti svjestan da to nije uvijek jedini niti ispravan način. No, svakako pomaže da kreneš.
Stvari znaju biti međusobno toliko spetljane, da za svaku od njih moraš početi ponovno. Tako da ponekad moramo prihvatiti činjenicu da će neka od tih zasebnih, no međusobno zapetljanih situacija imati svaka svoj početak. To zna biti naporno, dosadno i iscrpljujuće, no nema druge.

Rasplitanje Gordijskih Čvorova

Situacija može biti takva da nema pomoći. Možeš potrošiti pola svog života na raspetljavanje, no zapravo je jedini i najjednostavniji način da uzmeš mač i prerežeš čvor. Iako strahovito teško, ovo iskustvo može biti izrazito katarzično. Najgore je što se teško odlučujemo dignuti mač i napraviti cut, uvijek se nadajući da će naš idući potez započeti otpetljavanje.
besplatni trening

Ovdje i Sada

Ono čega se čovjek valjda najviše boji je upravo rasipan, kaotičan život.
No, jednom kada kaos nastupi, kao da se nađeš u eye of the storm, zavlada neka čudna mirnoća. Započeo si otplitanje i polako slažeš kockice na svoje mjesto. Ako imalo pogledaš u prošlost ili budućnost, preplavi te jeza. Često se u tim situacijama smrzneš, staneš, prestaneš funkcionirati. Upravo u kaosu učiš pravi smisao toliko popularne ”Ovdje i Sada”. Jer, ukoliko se prepustiš ijednoj misli o prošlosti, pogotovo budućnosti (koja je gotovo uvijek i jedino plod naše mašte), stvari se počinju dodatno zapetljavati i komplicirati.
Upravo usred kaosa shvaćaš da je jedini način ići korak po korak, odraditi trenutnu situaciju, raspetljati ili presjeći čvor koji je pred tobom.
Khalil Gibran predivno je to opisao u svojoj pjesmi ”Duša”:
Podari joj pehar radosti i reče: Iz njega ćeš piti samo kada prošlost zaboraviš i budućnost zanemariš.

Biti Blag Prema Sebi

U Gibranovoj pjesmi, Bog je duši podario još nešto:
”Zatim joj podari pehar tuge i reče: Iz njega ćeš piti da bi shvatila suštinu životne radosti.”
Rasplitanje životnih situacija ponekad je toliko bolno, da naše biće potpuno izgubi životni smisao. Jednostavno izgubiš i energiju i volju i snagu. Osjećaš kao da ti je netko na slamčicu popio zadnju kap životnosti.
Umoran si, nije ti jasno zašto se to događa baš tebi, vrtiš svoj život pred očima i pokušavaš naći greške koje su karmički ili u postupcima uopće dovele do ovakvog zapetljanca.
Iako je neizbježno, takve se situacije trebaju što prije presjeći.
Svakako si trebamo dopustiti odmor. Trebamo si dopustiti i tugu i bijes koji neminovno dolaze kada se suočimo sa zgužvanim trakama vlastitog života.
No, možda je najbitnije biti izrazito blag i nježan prema sebi. Oprostiti si sve: velike stvari i sitnice. Naravno, na putu sortiranja rasipanih puzzli treba se primiti opraštanja drugima, no oprostiti sebi ipak je najbitnija stavka.

Traženje Smisla

Potpuno je pogrešno okrivljavati sebe ili druge za situaciju u kojoj smo se našli. Jedna je stvar preuzeti odgovornost, no sasvim je druga natovariti ikome teret krivnje.
Ako malo razmisliš, svaka se situacija događa s razlogom.
Kaos je ovdje kako bi konačno zasukali rukave i riješili ono od čega smo u nekom periodu bježali.
Kaos je ovdje kako bi nas (na neki način) prisilio da rastemo.
Kaos je ovdje kako bismo počeli tražiti rješenja van do sad znanih granica. Kaos nas podučava i vodi na put koji možda nismo imali hrabrosti započeti sami.
Kaos će nam, ukoliko je zaista velik, jasno dati do znanja koje su naše mogućnosti, koliko smo zapravo jaki.
Pokazat će nam koliko sami sebi možemo biti podrška, kao što će nam pokazati tko je od onih koji nas okružuju prava podrška našim životima.
Kaos nas uči strpljenju. Smisao našeg životnog kaosa vjerojatno ćemo shvatiti tek kasnije. Upravo bi nas ta misao trebala voditi na putu rješavanja zapetljanih situacija.
Smisao ne trebamo tražiti. Smisao će nam se ukazati kada za to bude vrijeme.
Sve što trebamo raditi jest prepustiti se situaciji, naći flow, rješavati ono što nam je u tom trenu pred nosom i sortirati stvari korak po korak.
Kaos je zapravo dobar za tvoj život.
To ćeš shvatiti kada uspješno odradiš nekoliko rundi. Kada baciš kratak pogled unazad i shvatiš koliko si bolja, kvalitetnija osoba nakon što te život prokotrljao po prašini. Kada usred tog kotrljanja duboko udahneš i skontaš divotu života, bez obzira na sve.
Kaos je zapravo dobar za tvoj život.
Točka.

Boje i šljokice stižu ti ravno u inbox. Kao i lozinka za poseban, tajni Happy Hoopasti svijet pun besplatnih stvari, popusta i pogodnosti. Pridruži nam se!

Eva

Eva

Hoop Dance Teacher at Happy Hoop
Trenerica hoopanja, Happy Hooperica i ljubiteljica ovog kaosa zvanog Život.
Čvrsto vjerujem da možemo sve što hoćemo i da nas baš plastični, šareni kolut može tome podučiti.
Osim što hoopam, imam milijon drugih interesa i zanimacija koje želim podijeliti sa svijetom. Tu mi pomaže urođena brbljavost i skribomanija ;).
Eva

Latest posts by Eva (see all)

Zašto Je Kaos Zapravo Dobar Za Tvoj Život

Komentiraj

komentara

Označeno:                         

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sviđa ti se? Zashareaj :)