3 Savjeta Za Hoopanje S Djecom

Hoopanje s djecom jedna je od najzabavnijih aktivnosti u svemiru. Ne samo da kvalitetno provodiš vrijeme sa svojim klincem, nego se događa još puno divnih stvari – od razvoja motorike do davanja primjera kako vježbanje može biti zabavno.

hoopanje s djecom

No, mi odrasli smo čudna bića, pa naši prikriveni zahtjevi i očekivanja mogu malo zakomplicirati cijeli veseli proces igre i učenja.

Iako je proces vrlo individualan, određene se situacije ipak mogu povezati sa dobi. To nam pomaže da igri (ne samo sa hoopićima) pristupimo na pravi način.

Na što točno mislim? Vrlo često, kada vodim radionice ili rođendane za klince na kojima su djeca uglavnom različite dobi, dešava se da su odrasli pod određenim pritiskom. Barem tako izgledaju. S jedne strane stariji klinci vrte hoop kao ludi, dok bebice od dvije godine u hoopovima vide potpuno drugačiju zabavu. Veliki ljudi ovim skroz malima uglavnom pokušavaju na ovaj ili onaj način pokazati krajnji point, odnosno – kako vrtjeti hula hoop. To može biti izrazito simpatično, no uglavnom nema nekog velikog smisla i može odvući male ljude od prirodnog procesa istraživanja.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će hoopanje s djecom učiniti korisnim, slobodnim i zabavnim:

1. Istraživanje

Manje klince u početku ne treba usmjeravati na ikakvu ciljanu igru sa hula hoopom. Šareni kolutovi strašno su primamljivi i klinci ih imaju potrebu istražiti sami. Dok će veći klinci uzeti hoop i sami probati nešto izvesti, tj. zavrtjeti, oni manji će prvo možda samo promatrati, zatim pipati, vaditi ih sa hrpe, bacati, vući, gurati.

dijete i hula hoop

Nevjerojatno je koliko, pogotovo veći klinci, saznaju o hoopanju dok istražuju sami. Izmisle genijalne stvari.

U istraživanje hoopića se najbolje ne miješati dok ne procijenimo da se dijete polako zasitilo ili dok ne zatraži našu pomoć. Tek tada nudimo nešto novo.

2. Nenametljivo pokazivanje

Djeca upijaju nevjerojatnom brzinom i odlično povezuju stvari. Većinom će puno brže razviti interes i uspjeti ili bar pokušati nešto napraviti ako gledaju kako to radi netko drugi. Umjesto ” podučavanja”, njihovu pažnju možemo privući tako da jednostavno počnemo raditi nešto što bi ih željeli naučiti. Ako vidiš da se dijete trudi, no nikako da polovi, ponudiš mu pomoć. Malim klincima pokažeš kako da najlakše prime hula hoop kako bi ga uopće mogli zavrtjeti oko sebe, većima neke hoop pokrete. Recept je isti – što manje priče, što više praktičnog rada 🙂

3. Hoop nije samo za vrćenje

Veći klinci mogu se zabavljati vrteći hula hoop satima. Oni manji će rijeđe imati interes da hoop uopće vrte. I jednima i drugima super je ponuditi razne igre. Iste se igre mogu prilagođavati dobi i motoričkoj zrelosti.

Prolaženje kroz hoop

Mali bebači od 2 – 3 godine uživaju u trčanju kroz hoop. Jednostavno hoop držiš okomito i pokažeš im kako da prođu kroz njega. To im je ultra zabavno i sigurno će neko vrijeme provesti trčkarajući kroz jednu i drugu stranu hoopa. Ukoliko želiš izazvati dodatno uzbuđenje, dovoljno je hoop 2-3 puta zavrtjeti među prstima (kao zvrk), zaustaviti ga i čekati da protrče kroz njega.

hula hoop igre

Ova igra se za starije klince može prilagoditi tako da hoop zarolaš po podu. Cilj je da djeca prođu kroz hoop koji se kreće a da ga ne sruše.

Igru možemo iskoristiti i za veći broj djece – cilj je da što više klinaca projuri (jedan po jedan) kroz hoop a da ga ne sruše.

Poligon

Hoopiće složimo po podu tako da se međusobno dodiruju. Klinci će uživati ako će sami graditi poligon/stazu. Bebačima će biti zabavno ako im pokažemo kako hodati/trčati tako da stanemo u hoopiće. Kada se zasite, možemo im pokazati razne druge načine prolaska poligona: kao žaba – skočiš iz čučnja u idući hoop; kao medo – gegaš se i radiš što šire korake; kao pesek/maca – hodaš na sve četiri.

Starijim se klincima mogu ponuditi kompliciraniji zadaci – skakanje na jednoj nozi, hodanje unazad,…

Ova igra vrlo često potiče djecu da sama izmisle razne načine za prelaženje poligona, što je super.

Poligon se može formirati u ”školicu”, pa klinci istu mogu igrati na površinama na kojima se ne može crtati kredom.

hula hoop poligon
Poligon – jedna od igara koja može trajati satima. Osim motorike, razvija i maštu.

Gađanje i bacanje

Puno je raznih varijanti gađanja i bacanja sa hoopićima. Maleni klinci uživat će ako hoop donesu do, npr. plastične boce i stave ga oko nje (ili oko mame/tate koji čuče/sjede na podu). Većim klincima možeš označiti mjesto sa kojeg bacaju hoop oko određene stvari.

Drugi je način da hoopove posložimo po podu i zadatak je bacati kamenčić (ili nešto slično) u hoopove određenim redoslijedom (od najbližeg prema najdaljem ili obrnuto, u određenu boju hoopa i sl.)

Još jedna fora igra je ako hoop zavežemo špagicom za granu, pa djeca sa određene udaljenosti trebaju baciti lopticu kroz hoop. Dodatni je izazov ako hoop prije svakog bacanja malo zaljuljamo.

 

Sa hoopom se može svašta. Bitno je pustiti klince da neke stvari odrade sami i ne pasti u zamku vlastitih očekivanja. Igra je divna stvar koju mi veliki ponekad ne kužimo najbolje jer su nas (htjeli mi to ili ne) pospremili u kutijice tijekom života. Iako pravila igre postoje, ona se mogu mijenjati. Upravo su klinci ti koji nas mogu naučiti kako, dok je naše prilagođavanje njihovim potrebama učitelj kako usmjeravati dijete da nešto nauči na ne nužno nametljiv način.

 

Photo: Ivan Marenić

besplatni trening

Eva

Eva

Hoop Dance Teacher at Happy Hoop
Trenerica hoopanja, Happy Hooperica i ljubiteljica ovog kaosa zvanog Život.
Čvrsto vjerujem da možemo sve što hoćemo i da nas baš plastični, šareni kolut može tome podučiti.
Osim što hoopam, imam milijon drugih interesa i zanimacija koje želim podijeliti sa svijetom. Tu mi pomaže urođena brbljavost i skribomanija ;).
Eva

Latest posts by Eva (see all)

3 Savjeta Za Hoopanje S Djecom

Komentiraj

komentara

Označeno:                 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sviđa ti se? Zashareaj :)